Registreer uw emailadres om onze nieuwsberichten te ontvangen:

02.08.2008 - KIDS TROPHY O2BIKERS - KESSEL

Eerst een beetje geschiedenis: het fort van Kessel maakte deel uit van de eerste verdedigingsgordel van de stad Antwerpen. In de twee wereldoorlogen werd het Fort door de Duitse vuurkracht vrijwel onmiddellijk uitgeschakeld. Nadien werd het fort bewoond door een Belgische familie. Begin de jaren zeventig werd het domein aangekocht door de gemeente Kessel en doet het vanaf dan dienst als recreatiegebied. Een mooi stukje natuur om in te biken …


Elk jaar opnieuw wordt op het domein een mountainbikeweekend georganiseerd door Cycling Team Kessel met op zaterdag een volwaardig programma voor de jeugd (- 15 jaar). De organisatoren van de Flanders Cup hadden een snel maar mooi vlak parcours uitgetekend in het groene gebied van Kessel Fort. Naast het sportieve gebeuren wordt er ook aandacht besteed aan de omkadering van de organisatie wat door vele aanwezigen op prijs werd gesteld: een tent om te schuilen als het begon te regenen, toiletcabines voor de dames, spijs en drank voor wie honger en dorst had, een videoscherm met in real-time een projectie van de foto’s tijdens de wedstrijden, een perfect afgezet parcours met doorsteken voor de toeschouwers, goede zichtbaarheid voor de supporters, enz. … het is duidelijk dat het draaiboek van de organisatoren een paar jaar ervaring achter de rug heeft én als voorbeeld mag gesteld worden voor wie ook een mountainbikewedstrijd wil organiseren.

De Kids Trophy was voor de tweede keer dit seizoen te gast in Vlaanderen. De reglementering in Vlaanderen is niet altijd in overeenstemming met de reglementering die in Wallonië geldig is. De leeftijdscategorieën en wedstrijdduur zijn verschillend in de twee landsdelen, wat net als in Genk leidt tot vervelende discussies. Maar de verantwoordelijken van de WBV passen enkel het BLOSO-decreet toe. Men kan moeilijk verwachten dat deze mensen de in Vlaanderen opgelegde regels overtreden. Maar het is wel wenselijk dat de bevoegde instanties eens de koppen bij elkaar steken en rekening houden met de verzuchtingen van de kids, ouders en clubs. Ook nu weer verliep het afroepen van de startposities niet volgens het boekje, tot ergernis van vele aanwezigen. De startlijsten van chronorace zijn nochtans zonneklaar en mits overleg met het management van de Kids Trophy zouden dergelijke blunders uitgesloten moeten zijn ! Derde keer goede keer in Winterslag ?

MINIEMEN – Arne VRACHTEN (M9) en Louis DECOSTER (M8)
Arne VRACHTEN (Windose Houffalize) wist zijn favorietenrol waar te maken en wist na de start onmiddellijk het verschil te maken. Thibault VUYLSTEKE (Lingier-Versluys) reed in tweede stelling en zag in de laatste ronde Pieter JANSSENS (Super Bikers) naderbij komen. Toch kon Thibault de tweede plaats vasthouden. Louis DECOSTER (Kon. Brugge) wist ook nu weer de winst te pakken bij de achtjarigen, gevolgd door Dries JANSSENS (Super Bikers) en Nathan MASSOZ (Ardennes MTB).


BENJAMIN – Alexander BUNN (B10) en Jasper KNAEPS (B11)
Alexander BUNN uit Roetgen (Duitsland) etaleerde nogmaals zijn fietstalent. Het 10-jarige sympathiek kereltje uit het Duitse Roetgen wist in de sprint te winnen van de 11-jarige Jasper KNAEPS (Kempens Wielerv.) uit Beerse. Theo SCIUS maakte zijn rentree in Kessel en zag dit beloond met een mooie tweede plaats, gevolgd door Arthur BAUDE (Windose Houffalize) op de derde plaats bij de 10-jarigen. Bij de elfjarigen werd Quentin DEBY (Ardennes MTB) tweede. Niels DERVEAUX (VanoMobil) kon beslag leggen op een knappe derde plaats. Rémi CARA, leider in de tussenstand bij de 10-jarigen (Windose Houffalize), was betrokken in een valpartij en moest genoegen nemen met de vierde stek.



ASPIRANTEN – Gianni VAN DONINK (A12), Alexander LOQUET (A13) en Boris CARA (A14)
In Vlaanderen rijden de 12-13-14-jarige aspiranten meestal samen de wedstrijd, maar achteraf wordt per leeftijdscategorie een podium voorzien.

12 jarigen
De twaalfjarigen mochten met de grote jongens aan de start staan. Enkel de talentrijke Gianni VAN DONINK (Hageland Cycling) uit Herentals kon gelijke tred houden met 13- & 14-jarigen. Met ruime voorsprong won Gianni de wedstrijd bij de twaalfjarigen in Kessel, gevolgd door Sébastien LAURENT (Blanc-Gilets) en Nick VANPOL (Sport & Steun). François FRENAY, Kenneth COOMANS, Jarvid LEMMENS en Christophe VAN BELLINGHEN kwamen als volgende 12-jarigen in die volgorde over de streep. Kenneth COOMANS (Kon. Balen) blijft wel leider in de tussenstand.



13-jarigen
Alexander LOQUET (Team Saeco) en Brecht BERGS (Velosport Reigerlo) maken de laatste tijd het mooie weer bij de Vlaamse 13-jarigen. Bij afwezigheid van Augustin BRUYR (Blanc-Gilets) zagen beiden hun kans om met de winst te gaan lopen. Na de start was Brecht zoals gewoonlijk heel snel weg, gevolgd door Alexander. Wederom gaven de twee bikers elkaar geen duimbreed toe. Net zoals in Overijse en Hechtel zou een sprint beslissen. Deze keer werd het een millimetersprint waarbij Alexander als winnaar werd uitgeroepen. Jay BYTEBIER (TREK-KMC) reed in Kessel zijn beste wedstrijd van het seizoen en kon zowaar in de voorlaatste ronde aansluiten bij de koplopers. Maar bij de tempoversnelling in de laatste ronde moest Jay passen. Dolgelukkig reed Jay als derde over de streep. Thuisrijder Jochen DE VOCHT (Cycling99) stond op de laatste rij in de start en de inspanningen om vooraan te geraken waren er wat te veel aan. Jochen werd vierde maar met een betere startpositie had er meer ingezeten. Mathieu DEHAEZE (Lingier-Versluys), nog tweede op het BK, had een complete off-day en werd slechts zevende. Ook Julien KAISE (Sprint 2000 Charleroi) kwam niet verder dan een achtste plaats.



14-jarigen
Bij de veertienjarigen wist Boris CARA opnieuw met de overwinning aan te knopen na de ontgoocheling op het BK in Malmedy. Nieuwkomer Yorben VAN TICHELT (BMX2000 Dessel) liet meteen zijn visitekaartje achter. Yorben werd reeds negenmaal Belgisch BMX-kampioen en is een échte topper in de BMX-wereld. De BMX-er kwam voor de eerste keer proeven van het mountainbiken. Met zijn veldritervaring was Kessel een gedroomd parcours om dit te doen. In geen tijd wist Yorben naar het leidersduo te rijden én daar zelfs een paar aanvallen te plaatsen. Maar tweevoudig Belgisch Kampioen MTB Boris CARA liet Yorben uiteraard niet zomaar begaan. In een lange sprint die van ver voor de streep werd aangezet wist Boris toch Yorben naar een tweede plaats te verwijzen, gevolgd door Florian TRIO (Super Bikers). Jasper MAES uit Reet en Brecht THAENS uit Hechtel werden vierde en vijfde. Bij de meisjes won kersvers Belgisch Kampioen Annelies DERVEAUX haar wedstrijd voor Elisabeth FRENAY.