Registreer uw emailadres om onze nieuwsberichten te ontvangen:

12.07.2008 - BELGISCH KAMPIOENSCHAP – ASPIRANTEN

De wedstrijden van het Belgisch Kampioenschap voor de aspiranten vonden plaats aan de site van het 4X-parcours, beter gekend als de oude skipiste van Malmedy. Na de lange startklim wachtte een technisch stukje in het bosje naast het hotel Ferme Libert. Aan de overkant van het 4X-parcours ligt een donker dennenbos waarin de aspiranten een snelle kronkelende afdaling onder de wielen kregen geschoven. Daarna begon terug een langzame maar superlastige klim naar de rand van het 4X-parcours. Daar aangekomen werd het weer klimmen tot aan de aankomstlijn. Heel veel wortelstroken en een parcours dat veel concentratie vraagt. Iedereen sprak van een snel maar loodzwaar parcours.
De eerste gouden medailles van het weekend werden uitgereikt aan Scott SEYKENS (Blanc-Gilets), Augustin BRUYR (Blanc-Gilets) en Jens VAN ROMPAEY. Bij de meisjes was het goud voor Clémence BAUDE (Windose-Houffalize), Sophie DANIELS (Super Bikers) en Annelies DERVEAUX (VanoMobil).


ASPIRANTEN 12 JAAR – Scott SEYKENS
Scott SEYKENS (Blanc-Gilets) liet nogmaals zijn klasse bewonderen. Van meet af aan was het duidelijk dat niemand Scott zou kunnen bedreigen. Ronde na ronde wist Scott zijn voorsprong uit te bouwen. Zo kon Scott met sprekend gemak zijn eerste officiële Belgische titel vieren. In de achtergrond woedde een hevige strijd voor de podiumplaatsen. Gianni VAN DONINCK was snel gestart en reed tot de laatste ronde voor een podiumplaats, maar moest ontgoocheld vrede nemen met een vierde plaats. In de tweede ronde kon Thomas VAN DE VELDE uit Hamme beslag leggen op de tweede plaats. Cyril DETILLEUX (Super Bikers) had zijn start gemist en begon aan een inhaalrace. In de laatste ronde kon Cyril nog de derde plaats afsnoepen van Gianni VAN DONINCK. Op plaats vijf noteren we Jens TEIRLINCK gevolgd door Kenneth COOMANS, Jarvid LEMMENS en Niels VANPOL.
Podium aspiranten 12 jaar vlnr.: Thomas VAN DE VELDE (zilver) – Scott SEYKENS (Belgisch Kampioen) – Cyril DETILLEUX (brons)

ASPIRANTEN 13 JAAR – Augustin BRUYR

Ook Augustin BRUYR (Blanc-Gilets) wist zijn favorietenrol waar te maken. Met meer dan twee minuten voorsprong op zijn eerste achtervolgers mocht Augustin op de Place Albert meer dan verdiend de tricoloretrui aantrekken. Er werd een felle strijd uitgevochten voor de overige podiumplaatsen. Remy MERTZ (Windose Houffalize) had vier ronden lang zicht op het zilver maar had in de eerste ronden te veel gas gegeven. Het brak hem zuur op want in de laatste ronde viel hij net naast het podium. Mathieu DEHAEZE (Lingier-Versluys) reed een paar ronde alleen op de derde plaats. Toen Mathieu in de gaten kreeg dat Remy zijn beste pijlen had verschoten kon hij makkelijk de tweede plaats veroveren. Na een paar mindere resultaten de afgelopen weken bewees Mathieu opnieuw zijn kunnen en mocht pronken met de zilveren medaille. Alexander LOQUET (Team Saeco) was voorzichtig gestart en bleef vanop de vijfde plaats het gebeuren gadeslaan. Onder luide aanmoedigingen van zijn supporters liet Alexander een supersnelle laatste ronde noteren op de tijdstabellen. In de laatste rechte lijn kon Alexander nog de derde plaats afsnoepen van een ontgoochelde Remy MERTZ. Brecht BERGS, vorige week nog superieur in Sankt-Vith, reed een ronde lang als derde rond. Maar de snelle start was er ook voor Brecht te veel aan. Hij moest uiteindelijk tevreden zijn met een vijfde plaats, gevolgd door Jérémy DUBOIS, Jochen DE VOCHT en Jay BYTEBIER.

Podium aspiranten 13 jaar: vlnr.: Mathieu DEHAEZE (zilver) – Augustin BRUYR (Belgisch Kampioen) – Alexander LOQUET (brons)

ASPIRANTEN 14 JAAR – Jens VAN ROMPAEY

De wedstrijd bij de 14-jarigen werd tijdens de race getrakteerd op hevige regenbuien. Hierdoor werd het lastige parcours op sommige plaatsen heel moeilijk berijdbaar. Maar het kon Jens VAN ROMPAEY niet deren. Jens was vooraf getipt als outsider voor de titel en wist bij aanvang makkelijk in het spoor te blijven van superfavoriet Boris CARA. In de voorbije maanden waren we al meermaals getuige van dit scenario, maar steeds wist Boris in de laatste ronden nog te versnellen. Ook Matthias VAN DE VELDE kon de twee kemphanen volgen. In de derde ronde verloor Boris de aansluiting met de twee Vlaamse talenten en zou deze twee pas terug zien na afloop van de wedstrijd. In de vierde ronde wist Jens opnieuw een snelle rondetijd te rijden en kon zijn voorsprong uitbouwen na een slipper van Matthias. Maar in de volgende ronde kwam ook Jens ten val. Maar Jens panikeerde niet en duwde nogmaals op het gaspedaal zodat de eerste overwinning van het seizoen meteen de Belgische titel opleverde. Alleen maar supergelukkige gezichten bij de vele supporters. Een sterke Matthias VAN DE VELDE uit Hamme mocht mee het podium op voor de zilveren medaille. Een ontgoochelde Boris CARA (Windose Houffalize) liet zich de bronzen medaille overhandigen. De andere sterke Waalse bikers zoals Geoffrey HOYAUX (Red Bikers), Nikolaï IMBRECHT (Super Bikers) en Nicolas DANIELS (Super Bikers) waren niet in hun gewone doen en vielen dus naast het podium. Nicolas SCHEIRE (Isorex Cycling), Jasper MAES en Kevin PANHUYZEN (Trek-KMC) eindigden nog knap binnen de top tien.

Podium aspiranten 14 jaar: vlnr.: Matthias VAN DE VELDE (zilver) – Jens VAN ROMPAEY (Belgisch Kampioen) – Boris CARA (Windose Houffalize)

ASPIRANTEN MEISJES

De meisjes rijden hun wedstrijd bij de leeftijdscategorie van de jongens. Maar bij de meisjes geen grote verassingen: Clémence BAUDE (Windose Houffalize), Sophie DANIELS (Super Bikers) en Annelies DERVEAUX (VanoMobil) werden zoals verwacht Belgisch Kampioen. Deze dames zijn dit seizoen zo goed als ongeslagen en mochten dus verdiend pronken met de gouden medailles.
Aspiranten 14 jaar: vlnr.: Caroline SOUSSIGNE (zilver) – Annelies DERVEAUX (VanoMobil) – Elisabeth FRENAY (Windose Houffalize)

Met twee Belgische titels bij de 14-jarigen doen de Vlaamse aspiranten het in 2008 bijzonder goed. Met vijf podiumplaatsen op negen bij de jongens werden alle verwachtingen overtroffen. In Zoetermeer bleven de Vlaamse aspiranten wat op hun honger zitten, maar in Malmedy werden de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ geplaatst. Ook binnen de top tien van elke categorie vinden we voor het merendeel Vlaamse namen terug. Wie durft nu nog beweren dat er in Vlaanderen geen talentrijke jongeren de weg naar het mountainbiken vinden ?