Registreer uw emailadres om onze nieuwsberichten te ontvangen:

VOORBESCHOUWING MTB KIDS CHALLENGE in DESSEL

Op zondag 7 maart staat op en rond het Joël Smets BMX Circuit de tweede manche van de MTB Kids Challenge op de kalender.  De wedstrijd is de eerste mountainbike-organisatie van BMX 2000 Dessel, dat vorig jaar een afdeling MTB/veldrijden heeft opgestart.

Met die aparte afdeling en met de organisatie van de wedstrijd willen we de sport hier in de streek een duw in de rug geven,” legt BMX 2000-voorzitter Frank Smets uit. “Net zoals we tien jaar geleden begonnen zijn met een handvol BMX’ers, willen we nu mee aan de mountainbikekar trekken. We kunnen moeilijk geloven dat hier in de buurt geen goede jonge mountainbikers rond rijden. De sport is hier bij de jeugd nog vrij onbekend, maar daar willen we verandering in brengen.

Het is Off-road Club BMX 2000 Dessel duidelijk menens met de start van de nieuwe MTB-afdeling. Niemand minder dan Kristien Nelen (31), regerend Belgisch kampioen bij de elite, zal de komende maanden geregeld training geven aan de jonge mountainbikers. “Eigenlijk kwam de vraag van mezelf,” zegt Kristien. “Ik wou graag BMX’en en had gelezen dat de club BMX combineert met mountainbike.”

De wedstrijd in Dessel is nieuw op de kalender. Wat heeft het parcours op MTB-vlak in petto ?

Frank Smets: "het parcours situeert zich op en rond het JOEL SMETS BMX CIRCUIT en in de bossen van Brasel-Dessel achter de sporthal.  Veel hoogtemeters kunnen we niet bieden, maar iedereen zal aangenaam verrast zijn met het parcours: singletracks, zandstroken en korte maar pittige klimmen.  We hebben ook het trainingsparcours voor de BMX kids opgenomen in de omloop.  Tot slot is er ook nog de BMX-startheuvel die de kids mogen beklimmen!  En het parcours is onder alle weersomstandigheden goed berijdbaar.  De Kempense zandgrond zorgt ervoor dat het regenwater meteen in de grond trekt!

BMX 2000 Dessel heeft vorig jaar het EK BMX georganiseerd. Iedereen was vol lof over het evenement. Hebben jullie speciale plannen voor de eerste editie van julllie MTB-wedstrijd ?

Frank Smets: "wij hebben inderdaad ondertussen een bepaalde standaard voor onszelf opgebouwd wat onze evenementen betreft.  We willen deze lijn ook doortrekken naar het mountainbiken.  Speciale plannen hebben we niet, maar we doen er wel alles aan om ook de kids challenge op een hoger niveau te tillen wat organisatie betreft.  We laten zeker niets aan het toeval over.  Maar het is ons eerste MTB-event en dus zullen er nog wel een paar zaken zijn die we misschien over het hoofd hebben gezien die we volgende keer zeker gaan bijsturen."

Welke plaats krijgt het mountainbiken in de club ? Wat zijn jullie plannen voor de toekomst ?

Frank Smets: "de bedoeling is dat de MTB-werking stilaan wordt uitgebreid.  In de eerste plaats willen we nog extra jeugdrenners aantrekken.  En we hopen ook de komende jaren op de MTB-kalender te kunnen blijven.
Momenteel zijn er nog niet zoveel leden actief in het mountainbike.  Maar met onze wekelijkse trainingen moet we er zeker in slagen om ook in de Kempen nieuwe jongeren warm te maken voor het mountainbiken.  En er is niet alleen het mountainbike, ook veldrijders kunnen bij BMX 2000 DESSEL terecht.

Het onderhoud en in stand houden van het BMX-circuit in Dessel vraag veel werk en geld.  Daarom vragen de organisatoren de medewerking van alle kids en ouders:  het is ten strengste verboden om het BMX-wedstrijdterrein te betreden.  Niemand mag te voet de omloop verkennen en er mag zeker niet met een mountainbike op gereden worden.  Het publiek heeft van achter de omheining een perfect zicht op de mountainbikewedstrijd. 

Voor deze tweede proef van de MTB Kids Challenge komen een 15-tal renners van BMX 2000 Dessel aan de start, waarvan thuisrijders Jasper KNAEPS en Vincent VAN DE PERRE vaste waarden zijn in het mountainbikecircuit.

In de verschillende leeftijdscategorieën worden ruim 150 deelnemers verwacht. De eerste start wordt gegeven om 12 uur en komen de niet-vergunninghouders in actie. Vanaf 13.30 uur is het de beurt aan de vergunninghouders. Ter plaatse inschrijven is nog altijd mogelijk, ook voor jongelui tussen 8 en 18 jaar die zonder een licentie van Wielerbond Vlaanderen eens een mountainbikewedstrijd willen betwisten. Voor elke deelnemer ligt een geschenk klaar.

En uit goede bron hebben we bovendien vernomen dat vijfvoudig wereldkampioen motorcross, Joël  SMETS, aanwezig zal zijn op de wedstrijd en de podiumceremonie zal verzorgen.

Adres voor GPS = Brasel 2 , 2480 Dessel